Hur fungerar egna teman?

Egna_teman bildcollageUnder årets lopp kan du byta ut ett antal teman på listan mot egna ord. Jättefiffigt om något ord inte finns i din del av landet och lika fiffigt om du tagit ett foto du verkligen gillar men det inte passar på något temaord.
Deltar du på helfart är det 52 teman du kan byta ut till egna, på halvfart är det 26 stycken. Generöst många faktiskt. Man behöver inte välja att stryka ett ordinarie temaord för att använda ett eget, så som vissa fotoutmaningar har. Du fortsätter som vanligt, och de ord du inte använt när du publicerat 365/180 inlägg är de som blev över för dig.

Bra att veta

  • Egna teman är bra för de skapar nästa års temalista!  Om ingen hade egna teman,  ingen lista 😉   Att använda egna teman är alltså inte ”mindre värt” än att publicera ett tema som står på listan.
  • Visste du att ett tema inte får återkomma inom fem år på temalistan? Varje år samlar admins in alla årets egna teman och sen stryks de ord som varit med under den senaste femårsperioden.
  • Admins inventerar alla deltagares egna teman efter den 30 november, och gör sedan sammanställningsarbetet. Vänta inte med att använda egna teman till slutet av året – sprid gärna ut dem under hela året.
  • Om du publicerar på Instagram måste du själv anteckna dina egna teman löpande under året och skicka in dem via mail den 30 november. Det finns tyvärr inget sätt för admins att hitta dem på din Instagramsida.

Tips om egna teman

Ofta får man ett ord i huvudet när man ser sin egen bild, och då är ju saken klar. Om inte, här är lite tips för dig när du döper egna teman.

  • Använd gärna dubbeltydiga ord, som kan betyda olika saker. Exempel: Tång (både i havet och i verktygslådan). Ett annat: Knutpunkt.  Det blir roligt att se allas olika bilder till temat. Ibland underlättar dubbeltydiga ord att temat kan användas i hela landet  (inget måste dock).
  • Använd gärna en variant av ordets grundform: Istf Islossning, välj islossningsdags / islossningen / vinterslut. Dels tillåter de en bredare lösning av temat, dels är det större chans att ordet inte redan använts som temaord.
  • Från början hade Fotoutmaningen bara ett ord per tema, men numera förekommer ibland flera-ord-teman, t.ex. olika uttryck och fraser som 2019:s ”Same same but different”.

Egna teman på egen sida är bra

Att ha en egen sida för egna teman på din blogg är uppskattat av administratörerna när de ska skapa nästa års temalista. Då hittar de lätt dina egna temaord. Här kan du se exempel från Anette admins blogg: Egna teman-sida varje år.  På sidan skriver jag in varje eget tema jag använt, med en siffra framför, så jag lätt håller ordning på hur många jag använt och vad de heter. Temaorden länkar jag till respektive inlägg. Då går det lätt för besökarna att klicka sig vidare och se bilden. Varje år skapar jag en ny sida.

Lite tekniktips:

När jag skrivit in första egna temat markerar jag det och klickar på bloggens ikon för sifferlista istället för punktlista – då får man siffrorna automatiskt på varje rad så de listas snyggt. Precis som i word 🙂

I WordPress kan man skapa kategorier, och antagligen på Blogspot-plattformen med. Jag har en egen kategori för Egna teman 2020 och en standardkategori som heter Teman 2020. Genom att tagga inlägg som är egna teman med båda kategorierna så kan Egna teman särsorteras för de som vill det.  Fiffigt. Vill man vid årets slut få en fotolista över vilka egna teman man lagt ut under året – ofta är det ju de egna favoritbilderna – så är det ett snabbt klick på kategorin, så visar WordPress upp alla årets Egna teman.  Jag har egen installation av wordpress istället för att vara på gemensamma plattformen wordpress.com, så ni får kolla om det går att göra kategorier på plattformarna också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.