Många teman blir det – tips!

Vi deltagare i Fotoutmaningen har rätt många teman att hålla ordning på under året, så här kommer lite tips. Känslan när man går i mål efter att ha fotograferat alla teman är fantastisk; glädje, stolthet, en nypa förvåning och plötsligt inser man hur mycket man utvecklats som fotograf under året, och hur många nya vänner man fått, och hur mycket man lärt sig av varandra under året.

Hur håller man då ordning på alla teman, och vilka man har kvar? Ja, det är bra att ha ett system, för det förekommer faktiskt att deltagare av misstag använder samma ord två gånger. Det skulle vara ganska snopet att upptäcka det efter att året är slut, för då har man ju egentligen bara klarat av Alla minus 1 teman. När det hade varit lätt att lägga in ett eget tema istället för dubblettemat.

Ett sätt är att på din blogg länka alla avklarade teman i temalistan, så ser du snabbt vilka som är klara / kvar. Själv tycker jag den metoden är ganska tidsödande. En annan fiffig metod, som jag vet att Administatörs-Gunilla använder är att radera de ord som är klara ur listan, så att hon alltid kan besöka listan med mobilen och se vilka teman som återstår. Då är det lätt att alltid printa en aktuell lista. Hon har en sida där hon bevarar hela temalistan 2019, och en annan sida hon döpt till Resterande teman 2019, där hon raderar teman allt eftersom de är publicerade på bloggen. Du hittar dem i hennes vänstermeny.

Själv använder jag en tredje metod. Jag printar listan i början av året och antecknar mina fotoidéer bredvid ordet. Listan har jag sedan bredvid datorn hela året och stryker över temaordet när jag lägger in temat på bloggen. Då blir jag påmind om att stryka orden och ögat ser lätt vilka ord som är kvar. Listan följer också med i jackfickan när jag fotograferar ute. På bloggen har jag en sida med den kompletta temalistan som ligger orörd hela året.

Vilken metod använder du? Kommentera gärna i kommentarsfältet längst ner i inlägget med dina tips och funderingar kring detta!

Egna teman på egen sida är bra

Jag har också en egen sida för Egna teman varje år. Att ha en egen sida för dem är uppskattat av administratörerna när de ska skapa nästa års temalista. Då hittar de lätt dina egna temaord. På sidan skriver jag in varje eget tema jag använt, med en siffra framför, så jag lätt håller ordning på hur många jag använt och vad de heter. Här länkar jag till respektive inlägg.   Tips: När jag skrivit in första ordet markerar jag det och klickar på bloggens ikon för sifferlista istället för punktlista – då får man siffrorna automatiskt på varje rad. Precis som i word 🙂

 

5 reaktioner på ”Många teman blir det – tips!”

  1. Jag har hela listan på anteckningar bland annat på min telefon så jag alltid har orden nära till hands. Sen gör jag en markering i kanten när ordet används. På bloggen markerar jag det använda ordet med röd skrift. Har inte kommit med egna teman ännu.

  2. Jag gör som Gunilla tipsar om. Skriver ut en lista, nu och då med de teman som jag har kvar. Kan lätt kolla ”resterande teman” i telefonen. Jag tycker att det funkar bra!

  3. En liten rättelse bara: På min ”Resterande teman”-lista raderar jag ordet när jag FOTOGRAFERAR det, inte när jag publicerar. Jag har ofta ganska många schemalagda inlägg på gång, och jag vill inte riskera att fota samma tema två gånger.

    1. Bra tanke och kommentar. Jag raderar när ordet läggs in i ett inlägg (ofta tidsinställt), så att jag vet att man inte dubbelpublicerar. Stryka när man fotar är praktiskt för fotografen såklart. Det intressanta blir då hur man undviker att publicera temat två gånger. Ibland kan det ju vara 30-40 teman i ”mellanläget”. Fast, jag antar att du precis som jag har en mapp i datorn med ”klara bilder på teman” och då kan man ju alltid dubbelkolla listan mot den om man blir osäker.

  4. Jag har listan i telefonen och raderar allt eftersom plus att jag länkar mina tema i listan på bloggen och har även en annan färg på dom som är klara. Mina egna teman har en separat rubrik där jag fyller på allt eftersom jag fotar egna tema.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.