Fota superblodmåne

blodmåne 2015

Vad är en blodmåne? Jo, det är när jorden skuggar månen helt från solens strålar och månen blir alldeles brandgul/rödaktig. Och vacker. Man ser alla faser från vit, stålande måne till rödaktig och stegvis hur den blir vit igen, om man tittar på månen några timmar. När jorden skymmer hela månen som denna gång, så heter det Total månförmörkelse.

Och supermåne är när månen är närmast jorden i sin bana, så den upplevs större, och är 7% större än sin normalstorlek från jorden sett. Den här gången kombineras båda sorterna; en superblodmåne.

Månen kan såklart upplevas med blotta ögat, så en utomhusfrukost med kaffetermos och filt är en bra idé även för ickefotografer.

Bilden ovan: Klockslagen är Kalmartid, så det diffar någon minut norrut och söderut. Ju längre norrut desto senare går månen ned. Bilden är lånad från facebookgruppen Norrskenssverige som jag verkligen kan rekommendera. De tipsar varje gång det händer något spännande på himlen, och varje gång det är bra chans till norrsken. I vinter har det varit norrsken ända ner till Småland och Lysekil flera gånger, och nästa helg finns chans på bra norrsken igen.

Vad behövs för att fotografera superblodmånen då?

En zoom är bra. Fotot överst i artikeln har jag tagit hemifrån min balkong 2015, med stativ och en 200-zoom. Bilden är inte beskuren. Du behöver alltså inte ha en värstingzoom. Kan du ta en större bildfil så går det att beskära bilden för att få månen närmare. Bilden är fotad med inställningen iso 3200, 200 mm, f8, 1,6 sek. (Klicka på bilden för att se den i stort format och för att se texten igen klicka på webbläsarens tillbakaknapp).

Den gången inträffade blodmånen mitt i natten på en vardag och jag hade ställt klockan att ringa på 03. När den ringde tänkte jag ”jag är inte riktigt klok” och var måttligt sugen på att åka hemifrån i kylan och mörkret. Kroppen var trött. Jag hade nog bestämt mig för att stanna hemma, men öppnade ytterdörren för att kolla läget i alla fall. Där var månen! Perfekt vy från min loftgång. Då blev det fart på mig! Jag riggade, tog fram en stol och ställde skärpan. Slog över på manuell skärpa och sen följde jag månens lopp under förmörkelsen. Perfekt med nära till köket och en vacker upplevelse att betrakta månen. Alla bilder blev väl inte bra, men när månen var helmörk blev de bra. Och på köpet fick jag en trevlig pratstund med tidningsbudet 🙂

Att tänka på:  

  • Reka plats innan, så du vet att du har bra vy mot månen. Den kommer att stå i västsydväst när den är röd. Och ganska lågt denna gång eftersom det är nära morgonen. Ni i norr har bra förutsättningar för där är himlen mörkare.
  • Ställ skärpan på månen innan den blir förmörkad, sen är den för mörk för att kameran ska kunna hitta skärpan. Slå sedan över skärpan till manuell så kan du fortsätta följa månens lopp under en timme utan att behöva ställa om skärpan … förutsatt att du inte zoomar in eller ut.
  • De fotografer i min hemstad som flyttade sig till ny plats under förmörkelsen 2015 för att få fler motiv upptäckte att de inte kunde få skärpa på nya platsen förrän månen kom ur röda fasen och de gick miste om bilder. Det är något att ta ställning till.
  • Det är klurigt med månens växlande ljushet under förloppet. Du får testa olika iso och ljusläsningspunkt och ta bilder med olika inställningar och se vilket som funkar. För mig blev månens ljusa del utbränd på en del bilder.
  • Det är bra att välja en plats som inte har så mycket ljusföroreningar, dvs mycket störande ljus. Eftersom man sätter hög iso för att få in mycket ljus, så att månen inte hinner flytta sig för mycket medan fotot tas, så kan mycket annat ljus i bilden störa i fotot. (Sen finns det fotografer som gör tvärtom och söker upp en snygg stadsvy och har månen ovanför, men då har de ljusen på större avstånd.)

För mer tips på inställningar och måninfo hänvisar jag till Norrskens webbartikel om superblodmånen 21 januari, där finns mycket matnyttig info.

Tips för nattfotografering

  • Använd stativ eller ställ kameran på stadig sten / mark.
  • Fota gärna med kamerans självutlösare, det blir stadigare så.
  • Stäng av stabilisatorn efter att du ställt in skärpan, ifall du har ett objektiv med stabilisatorknapp. Stabilisatorn skapar vibrationer när du fotar med stativ, så då ska den vara av.
  • Rejält med varma kläder och varma kängor om du ska vara ute i flera timmar. Fotografer står still länge …

Hoppas du blir sugen på att testa att fotografera blodmånen. Det kan ju vara kul att jämföra varandras bilder på bloggarna efteråt. Om vi alla döper temat till superblodmåne blir det lätt att söka fram hos varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.