Att kommentera – och få kommentarer

Vi som är med i den här utmaningen vill väl alla ha många besök och många kommentarer om våra bilder, det bara utgår jag ifrån!
För att det ska funka måste blogginnehavaren underlätta för besökaren på olika sätt.

– Ett är att skapa en speciell kategori för just utmaningens bilder så att de blir lätta att hitta, speciellt om man har annat innehåll på bloggen. (Det står till och med i reglerna att det ska vara så.)

– Ett annat sätt är att ställa in kommentarsfunktionen så att det räcker med att fylla i namn och webbadress (och i vissa system krävs även mail) för att kunna skicka sin kommentar. Skippa det där med att kräva medlemskap och inloggningar som kan utesluta vissa besökare.

– Det är också krångligt med ord- eller sifferverifieringar som man måste fylla i för att få kommentera. Vi ber er som vill ha höjd säkerhet mot spamkommentarer att istället installera ett spamfilter.
(För WordPress aktiverar man ett tillägg som heter Akismet, och det är synnerligen effektivt. På den här bloggen har det t.ex. plockat bort 129 spamkommentarer sedan den startades i december.)
Andra bloggleverantörer har säkert motsvarande funktioner.

– Många har ställt in sin blogg så att de ska godkänna kommentaren innan den publiceras, och det är helt OK att ha den inställningen. Då är det ju blogginnehavaren som tar på sig besväret själv.

Den som själv har ett WordPress eller Google-konto ska vara medveten om följande:
– Om man besöker en blogg av samma typ kommer man att få logga in på sitt konto OM man använder den mailadress som man använde när man skapade sitt eget konto.
T.ex. WordPress känner igen den registrerade adressen och frågar efter lösenordet. För att slippa detta kan man skapa och använda en mailadress som inte är bunden till någon inloggning någonstans. (OBS att en gmail automatiskt blir bunden till ett Google-konto.)