Frågor & svar

Det kommer mycket frågor om reglerna så vi vill förtydliga lite.

Hur publicerar jag mina bilder?

 • Du behöver en blogg.
  Exempel på bloggportaler: wordpress.comblogg.seblogspot.com
 • Om du även bloggar om annat i samma blogg måste du skapa en kategori eller etikett som du kopplar dina inlägg mot.
  Det är denna vi sedan länkar till.
 • På din blogg ska vår logga finnas, med en länk till 365 FOTONS startsida. Loggan finner du i högerspalten. (Läs på sidan Länkad logga hur du bär dig åt om du har en WordPress-blogg.)
  Du kan också ha loggan som länkad bild längst ner i varje inlägg.
 • Anmäl dig via vårt webbformulär: Anmälningsformulär >>>
  (OBS! Det räcker inte att anmäla sig i en kommentar här på bloggen.)

Hur ska inläggen se ut?

 • Skapa ett separat inlägg per bild/tema!
 • Du får tolka årets teman i vilken ordning du vill, men varje tema får bara tolkas en gång.
 • När du döper ditt inlägg är det bra om du får med vilket tema du skildrar samt vilket nummer i ordningen ditt inlägg är. Detta för att man lätt ska kunna se hur långt du har kommit i utmaningen.
  Exempel ”319: Trappa (1 av 365)”.
  Det betyder alltså = tema 319: Trappa (ditt första inlägg av 365).
 • Lägg gärna ut temalistan på bloggen och länka orden till dina inlägg!
 • Tänk på att underlätta för kommentarer på din blogg/hemsida! Att få feedback är halva nöjet.
  Tillåt helst kommentarer via Namn/URL! Undvik system som medför att den som vill kommentera måste vara inloggad någonstans.
  Tänk också på att krav på krånglig ordverifiering kan verka avskräckande.

Hur ska jag kommentera?

 • Lämna gärna konstruktiva synpunkter på andra deltagares bilder. Många vill ha både ris och ros för att utveckla sin teknik och sitt bildseende. Kommentera exempelvis komposition, beskärning, fokus. Kommentarer i stil med ”Vilken söt katt!” ger inte fotografen särskilt mycket…
 • När du själv får synpunkter, ta det inte som personlig kritik utan se fotoutmaningen som en chans att få ännu roligare med din kamera.
 • När du svarar på en kommentar som du har fått, gör det helst i bloggen tillhörande den som har skrivit den. På så sätt får ni igång kontakt och ett utbyte.
  (Kanske har du själv ställt en fråga hos någon; det är mycket lättare då om du får svar hos dig själv istället för att du ska behöva leta hos den andre.)

Hur ska besökarna hitta till min blogg?

 • När kriterierna ovan är uppfyllda och du har börjat lägga ut dina foton kommer vi att flytta upp dig från Intresserade till Deltagare och länka till dina bilder.
  Maila och tala om när du är igång!

Får jag använda bilder jag har tagit tidigare?

 • Nej, bilderna ska vara tagna under det året som utmaningen gäller.
 • Du kan ta fotona när som helst på året; om du vill publicera januaribilder i december, eller 20 inlägg under samma dag är det alltså okej.

Hur gör jag om jag tycker att något tema är för svårt?

 • Under året kan du byta ut max 52 av de förutbestämda teman som finns på listan mot egna teman.
  (Var kreativ: det är dessa nya teman som vi sedan använder som bas för kommande års temalista!)
  Du behöver INTE stryka några ord eller ange vilket tema du byter ut, det ger sig under årets lopp. Det kan visa sig vara oförståndigt att välja bort ett tema man tror att man inte ska komma att hitta – plötsligt finns motivet där!
 • Ett bra tips är att ha en separat sektion nedanför temalistan (eller ett separat inlägg) där du skriver in dina egna teman och länkar till inläggen. Det är mycket lättare för administratörerna att sammanställa nästa års temalista då.

Vad händer om jag inte lägger ut bilder på ett tag?
Eller om jag tröttnar?

 • Administratörerna flyttar ned de som inte har varit aktiva under 1,5 månad (6 veckor) till Intresserade. Då tas också namnet bort från listan på bloggens startsida. Detta för att det ska bli enklare för deltagarna att hitta vilka andra som är aktiva och kunna njuta av och kommentera varandras foton.
 • Blir du aktiv igen är det bara att meddela oss via mail så flyttar vi upp dig!

Vad gör jag när jag blir klar?

 • Då mailar du till oss så markerar vi i deltagarlistorna att du har gått i mål.

Reglerna hittar du HÄR.

37 comments

 1. Glada gumman skriver:

  Istället för texten 365 foton vill jag kunna lägga in loggan där och ha direktlänk till er sida. Men för det behöver jag en html-kod.
  Bloggos support säger att de kan fixa det om jag mailar dem bilden, men enklast vore ju om jag fick koden direkt från er.
  Kan inte den koden läggas ut någonstans här så att alla kan se den?

 2. Birgit skriver:

  Vad beror det på att jag som har en WordPress blogg alltid måste ange en capcha kod när jag kommenterar på en blogspot blogg? Går in via läsaren i WordPress appen på blogspot bloggen.

 3. Birgit skriver:

  Har du fixat det? På en dator kan du lägga till länken i WordPress för att följa. Dock kan man inte alltid se bilderna i appen utan måste gå vidare till deras sida. Men man ser ju att det finns ett nytt inlägg åtminstone.

 4. Gunilla skriver:

  Tyvärr är det så att det är blogginnehavaren själv som måste ställa in kommentarsfunktionen på sin blogg – inget vi administratörer kan påverka – och just i Blogspot (= blogger) så är det inte så lätt, för man får leta lite efter funktionen.
  Men vi råder självklart ALLA oberoende av bloggtyp att göra det så enkelt som möjligt för besökaren att lämna feedback. När vi surfar runt hos er brukar vi skriva i en kommentar om det är något som krånglar. Under förutsättning att vi KAN kommentera, förstås. 😉

 5. Öbon skriver:

  Hej! Eftersom det börjar bli trångt om utrymme i min fotoblogg undrar jag hur jag kan spara förra årets bilder. Jag vill ju inte radera allt för att få plats med de nya bilderna.

 6. Gunilla skriver:

  Allt som du har uppladdat till bloggen ligger kvar, även om du kategoriserar om bilderna. Enda sättet att frigöra utrymme är att radera bilder ur Mediebiblioteket.
  Två andra alternativ finns:
  – Du uppgraderar din blogg och betalar några dollar för mer utrymme.
  – Du startar en ny blogg för varje års utmaning.

  (Hur små gör du bilderna innan du lägger upp dem? Utrymmet brukar vanligtvis räcka betydligt längre än ett år…)
  Oj, nu har jag kikat in hos dig och nu förstår jag, du förminskar dem ju inte alls! Ja, då blir det fort trångt… Jag kör själv med ett maximum på 1200 bildpunkters bredd.
  Men då återstår ju ytterligare ett alternativ: att spara ner bilderna, förminska dem och sedan radera den stora och ersätta med den lilla i varje inlägg. På så sätt behålls numreringen, alla kommentarer osv.

 7. Öbon skriver:

  Ok, då har jag att göra 🙂

  • Öbon skriver:

   Har börjat rensa i mediebiblioteket och frigjorde runt 14% av utrymmet (från 73% till 59%). Testade att förminska en bild, men den blev väldigt liten. Tack för tipsen!

 8. bettan skriver:

  Hjälp! När jag ska skriva ngt till en bild, så åker både bild och text till mitten av sidan när man tittar på bloggen. Har ställt in så att det ska vara vänsterjusterat. Hur jag än ändrar så blir bild och text i mitten på bloggsidan. Har på ”standard” i inlägget. Så nu skriver jag i rubrik fältet vilket blir liten text och det ryms inte så mycket. Någon som kan/ vet?

 9. M skriver:

  Har jag förstått rätt om jag säger att man alltså kan lägga upp mer än ett bidrag per dag?

  • Gunilla skriver:

   Ja, du får lägga upp hundra om dagen om du vill…! Det som är viktigt är att inte vara inaktiv mer än 6 veckor, för då flyttas du ner bland Intresserade igen.
   Många gör så att de sitter vid datorn och jobbar intensivt med en hel drös bilder, men tidsinställer inläggen så att ett om dagen dyker upp på bloggen – jag till exempel. Det har bl. a. visat sig att man får fler kommentarer och feedback på det sättet.

   • M skriver:

    Tack för svaret. 🙂

   • Öbon skriver:

    Hur tidsinställer man?

    • Gunilla skriver:

     När du har skapat ett inlägg (gäller WordPress) så har du uppe till höger ovanför Publicera-knappen en länk som heter ”Publicera direkt – Redigera”.
     Klicka på Redigera, fyll i önskat datum och tid och klicka OK. Nu heter Publicera-knappen istället Tidsinställ. Klicka på den, så ligger inlägget och väntar tills det ska gå i tryck.

 10. Lisa Nyman skriver:

  Hejsan.

  Ser ut att vara en supertrevlig sida – är det för senat att anmäla sig nu – när det snart redan är Juni2015??

  Med Vänlig Hälsning
  Lisa Nyman

 11. Vanerpaddel skriver:

  Hej, jag avbryter min jakt på teman och foton för 365Foton 2015.

  • Gunilla skriver:

   Det var tråkigt att höra. Du hängde ju med så bra… Men jag tar bort ditt namn, och sen får du nyanmäla dig om du vill vara med nästa år.

 12. MargaretaG skriver:

  Hej
  En tidig fråga men vet ni om temat kommer att köras 2016? Vi är en grupp tjejer som tillsammans har startat en gemensam hemsida med bl.a. en blogg och jag funderar om vi skulle satsa på att vara med tillsammans, en sporre och ger en fin gemenskap – en grupp som lägger upp bilder är väl ok av vad jag förstått, har för mig att det funnits tidigare de som är fler än en?

  • Gunilla skriver:

   Jo, vi kommer att köra vidare i åtminstone ett år till. Precis idag har vi börjat surfa runt och samla in deltagarnas ”Egna teman” för att konstruera nästa års temalista. Vi öppnar formuläret för anmälningar den 1 december och publicerar temalistan i slutet av månaden.

 13. Öbon skriver:

  Jag använder wordpress vilket normalt är ett enkelt verktyg. Men jag blir frustrerad när ordningen för nya inlägg ändras (eller när något annat ändras). Nu ser det helt annorlunda ut IGEN.

  Jag fattar hur jag ska göra men ibland går dessa uppdateringar mig på nerverna.

 14. Ewa skriver:

  Funderar på att vara med men vet inte hur man gör så er bild blir en länk! Räcker det inte med att lägga upp bilden och skriva er bloggares som en länk?

 15. Anna Romgård skriver:

  Har problem med att mina foto är små + att det inte går att klicka på dem . Antagligen en inställning som har blivit fel för de tidigare åren har det gått bra. Tips på hur jag ska få tillbaka den inställningen.

  • Gunilla skriver:

   Det har varit fler som haft samma problem. Det är WordPress som har förändrat i sitt bloggverktyg.
   Det finns två olika sätt, beroende på vilken inläggsredigerare du använder.
   Om du har den gamla:
   När du infogar en bild, innan du klickar på ”Infoga i innehåll” så väljer du i högerkanten att bilden i inlägget ska länka till Mediefil. (Antagligen har du bockat för ”Ingen”.)
   Om du har den nya redigeraren så gör du så här:
   Markera bilden när du fått in den i inlägget, klicka på länksymbolen ”Insert/edit link” och sedan väljer du ”Lägg till länk”. Den länken som står i rutan redan är den rätta. Publicera som vanligt.
   /Gunilla, alias PixelCat, admin

 16. Skogstrollet skriver:

  Skulle vilja vara med men det kanske inte går så här sent- eller?

  • Gunilla skriver:

   Jodå, om du kan lägga in ungefär en tredjedel av bilderna före julis slut så har du en chans att fixa det. Du är inlagd på listan nu – tuta och kör!
   /Gunilla, admin

 17. Eva skriver:

  Hej är det någon mer än jag som har en WP blogg och har problem med att gå in och kika på vissa Blogger konton? Jag får upp att jag ska logga in med gmail, deras logga på hela skärmen. Det har det inte gjort förr, jag kommer inte ens in och kika på tex Marie E:s sida vilket jag gjort förr… Är det jag som kommit åt någon knapp? Jag är inte så teknisk 😉

 18. Anita Malta skriver:

  Du har inte kommit åt någon knapp eller så har vi gjort det båda två 😉 Kommer inte heller in på Marie E:s sida och får samma meddelande som du.

 19. Boel skriver:

  Jag har fått kommentaren av Maltanita att hon måste klicka i att hon inte är en robot när hon kommenterar mina inlägg. Jag har kollat mina inställningar och alla ska kunna kommentera och ingen ordverifiering men hur får jag bort detta med robot???? Hittar inte var jag ska kunna göra detta.
  Någon som vet??? Jag har en blogger-blogg.

 20. Kommer fotoutmaningen ”365foton” att fortsätta även nästa år?

  • Gunilla skriver:

   Det är vår förhoppning, men vi administratörer känner att vi skulle behöva lite hjälp. Vi letar därför efter en eller ett par personer som kan hjälpa till att uppdatera bloggen, köra kontroll/kommentarsrundor några gånger under året och assistera rent allmänt, t.ex. med någon liten tävling eller ”Min favorit”-aktivitet.
   OM vi hittar några villiga så kör vi vidare. 🙂

 21. MyyZz skriver:

  Är det ok att ha loggan i sidfoten, jag sitter och gör om min blogg och hittar inte riktigt ett tema som jag vill ha men det jag har nu gör så att loggan hamnar i sidfoten, inte mycket att scrolla iofs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *